Als het  gaat om de impact van de Nederlandse veestapel op het milieu wordt vaak gedacht aan “minder vlees eten” als de oplossing. Men vergeet daarbij dat runderen ook verantwoordelijk zijn voor onze zuivelproducten: chocolade, yoghurt, vla, melk… Een oplossing om de impact van onze veestapel te verlagen en ook nog eens beter vlees te eten is de “Dubbeldoel koe”.

De melkkoe?

‘Normaal gesproken’ verdwijnt een melkkoe na de productieve zuivelproductie direct naar het slachthuis. Het vlees is niet van hoge kwaliteit dus datgene wat bruikbaar is komt terecht in (gemengd) gehakt of dierenvoeding.

De Dubbeldoel koe?

Na de melkproductie gaat de dubbeldoel koe terug de weide in om in een (relatief) korte periode van meestal een half jaar door te groeien tot een vleeskoe. Hierdoor ontstaat een koe die overheerlijk vlees kan leveren met de juiste balans tussen vlees en vet. Dit kost vele malen minder veevoer en tijd dan bij aparte vleesrunderen, er wordt minimaal getransporteerd en belast dus in veel mindere mate ons milieu.

Waar komt het vandaan?

In Nederland is de bekendste boerderij waar op deze manier gewerkt wordt van Heijdra Vleesvee. Restaurant Van de Leur gebruikt dit mooie vlees regelmatig als onderdeel in het chefs menu. Het is heerlijk van smaak en beter voor ons milieu. Op die manier kan je met recht trots zijn op het eten van mooi vlees.

Pim van de Leur

Author Pim van de Leur

More posts by Pim van de Leur