We roepen het allemaal nog wel eens: “doet u maar een Spa Rood/Blauw”. Geniaal hoe een water merk zo in ons systeem zit, maar uiteindelijk willen we gewoon een koud en lekker glas water. Onder allerlei soms luxe merknamen is mineraalwater sterk vertegenwoordigd in de Nederlandse horeca. Maar is het nog wel van deze tijd om flessen water over grote afstanden te vervoeren? Zeker nu er duurzamere (en misschien wel lekkerdere) opties zijn.

Wat is mineraalwater/bronwater

In de volksmond is er weinig verschil tussen de twee. De kern is dat water uit soms exotische klinkende en verre bronnen verpakt worden en zonder verdere bewerking verkocht worden. Volgens het voedingscentrum hoeft dit echter niet te betekenen dat het daarmee ook beter is dan bijvoorbeeld het Nederlandse kraanwater. Sterker nog; mineraalwater bevat regelmatig meer zout dan kraanwater en kan daarmee als ongezonder worden beschouwd.

Transport van in plastic verpakt water onzinnig

Wereldwijd worden er miljarden liters mineraalwater verscheept. Er is in Nederlandse winkels water uit Hong Kong te vinden. In Hong Kong is Italiaans mineraal water te vinden. De Volkskrant heeft onderzocht hoe dit nou rendabel kan zijn met flesjes water die na hun wereldreis nog steeds slechts 0,60 euro kosten. Conclusie is wederom dat er veel beter gewoon kraanwater gedronken kan worden: lekkerder, gezonder, altijd beschikbaar en zonder (plastic/glas) afval.

Behandeld leidingwater als duurzame oplossing

Er zijn inmiddels diverse bedrijven die voor thuis en in de horeca een oplossing bieden om kraanwater nog verder te behandelen: koelen, filteren en eventueel voorzien van koolzuur. Daarmee wordt er heerlijk water op tafel gezet en Van de Leur serveert in zowel Centrum Den Haag (Prinsestraat) als Centrum Rotterdam (Eendrachtsweg/Witte de Withstraat) het water van Purezza. Goedkoper dan de voorverpakte versie, minstens zo lekker en ook nog eens veel minder belastend voor ons milieu.