Er wordt veel geitenkaas gegeten in Nederland en daar lijden met name de mannetjes (de bokjes) onder. Voor de zuivelboeren is het bokje een ongewenst restproduct dat over het algemeen direct na geboorte gelijk geslacht wordt. Duurzaam Restaurant Van de Leur vindt dit jammer en onnodig en stimuleert het gebruik van bokkenvlees door hier heerlijke gerechten mee te maken.

Hoe zit dat

Geitenkaas kan alleen gemaakt worden als de sikjes (vrouwelijke geiten) regelmatig lammeren krijgen. Een deel van de lammeren bestaat uit bokjes waar de zuivelboer niks mee kan. In Nederland wordt weinig bokkenvlees gegeten en het levert geen kaas op. Dus gaat het merendeel van de bokjes direct naar de slacht (als afval) of op een dieronvriendelijk transport naar Zuid Europa waar de bokjes in grote stallen tot vleesbok worden vetgemest. Deze industrie heeft een zeer negatieve reputatie vanwege ziektes en slechte omstandigheden.

Oplossing erg simpel

Door in Nederland meer bokkenvlees te eten kunnen de bokjes in Nederland blijven. Steeds meer kwaliteitsboeren houden de bokjes om ze door te laten groeien tot er heerlijk vlees van de bok kan komen. Daarmee krijgen de bokjes alsnog een prettig en vrij leven.

Vlees van de bok is heerlijk

Van de Leur gebruikt al sinds 2015 het heerlijke vlees van de bok. Mits er goed voor de bok gezorgd is en er culinair mee gewerkt wordt, is het een prachtig stukje vlees. Wie weet heb jij bij Van de Leur in het chefsmenu binnenkort wel een gerecht met bok? Sta open voor een culinaire verrassing en weet dat je ook nog een bok hebt gered.