Bij duurzaam Restaurant Van de Leur bereiden we alles op onze Big Green Egg Kamado’s. Nu kan je nog zo’n mooie kamado hebben, maar het begint allemaal bij een kwalitatieve basis: goed houtskool.

Wat is houtskool

Houtskool is niks minder dan een zo puur mogelijk stuk hout dat middels een verwarmingsproces wordt ontleed. Daarbij verdampen de de vluchtige bestanddelen. Als dit goed gebeurd, blijft er hout over dat: lang brand, een constante temperatuur geeft, geen nare geurtjes afgeeft en zo positief bijdraagt aan het bereidingsproces.

Briketten vs houtskool

Briketten zijn de geperste varianten op houtskool. Hierbij wordt in een fabrieksproces verpulverde houtsoorten geperst tot een blokje (de briket). Om dit te laten werken moet er gebruik gemaakt worden van een bindmiddel. Het is lastig te achterhalen of bij dit proces slechte stoffen gebruikt worden die invloed gaan hebben op je bereiding en wat voor ‘smaak’ er te verwachten valt. Om die reden gebruikt Van de Leur enkel zo puur mogelijk houtskool en nooit briketten.

Wat is goed en duurzaam houtskool?

De basis voor goed houtskool wordt gelegd bij het gebruiken van verschillende soorten goed hardhout. Goede producenten zoals EchtGoed gebruiken hout met een FSC keurmerk. Voor elke gekapte boom wordt er eentje opnieuw geplant. De energie die benodigd is voor het verkolingsproces wordt gebruikt om het nabij gelegen dorp te voorzien van warmte en energie. Een duurzaam en circulair proces. Door gebruik te maken van verschillende soorten hardhout ontstaat er een prettige en pure houtskool smaak. Dus geen ongewenste smaakjes die bij lagere kwaliteit houtskool wel te verwachten zijn. Met een Big Green Egg is het mogelijk om meerdere kooksessies te doen met slechts een lading houtskool, het brand lang en op constante temperatuur.