Je leest het goed: recept van thuis. Als eigenaar van Van de Leur en liefhebber van koken op de Big Green Egg deel ik nu een recept van thuis. Met het prachtige weer van de afgelopen tijd zijn Mexicaanse quesadillas een ideale lichtere maaltijd die ook nog eens makkelijk zowel met als zonder vlees te maken is. Wij hebben ‘m zonder gemaakt. 

Bereidingstijd: circa 10 minuten (voorbereidingen 20 minuutjes) – 4 personen

Ingrediënten voor de bonenpasta (inspiratie uit dit geweldige kookboek van Ottolenghi)
  • 230 gram zwarte bonen uit blik (gaar)
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1/2 fijn gesneden rode peper
  • 1 limoen (sap)
  • 20 gram peterselie
  • vleugje zout
Ingrediënten voor de salsa
  • 1 kleine rode ui in snippers
  • 1/2 el wittewijnazijn
  • 1/2 rode chili peper (gehakt)
  • 20 gram peterselie
  • 2 tenen knoflook (fijne stukjes)
  • 2 avocado’s in kleine stukjes
  • 3 tomaten
  • schaafsel van 1 limoen (let op: geen witte delen)
  • vleugje zout
Overige ingrediënten en benodigdheden
  • 8 tortillas á 15cm (let goed op dat ze zacht en ‘vouwbaar’ zijn, anders scheuren ze nog voor ze de kamado bereiken)
  • 1 klein bakje zure room
  • 80 gram geraspte kaas (wij gebruikten verse cheddar)
  • Jalapeño’s (vers of uit pot)
  • Skillet of Dutch Oven (skillet is makkelijker)
  • Hitteschild (bijvoorbeeld)
Bonenpasta

Het makkelijkste is om in een foodprocessor alle ingrediënten toe te voegen en te hakken tot een pasta. Het mengsel mag mooi grof blijven en moet goed uit te smeren zijn over de tortilla’s.

Salsa

Zorg voor goede en verse ingrediënten en meng alles goed door elkaar. Hoe kleiner de ingrediënten hoe makkelijker en gelijker de salsa aan te brengen is op de tortilla’s.

Big Green Egg (of andere kamado) voorbereiden

Bereid je kamado voor op indirect koken (dus met hitteschild) en breng de dometemperatuur naar 220c. Zet de skillet op het rooster (RVS of gietijzer rooster maakt in dit geval niet uit). Ga de quesadillas verder voorbereiden als de Big Green Egg bijna heet is, anders worden de tortilla’s vochtig.

Tortilla’s beleggen

Wij vinden het zelf het makkelijkst ‘dubbel’ te maken, dus zonder te vouwen. Leg hiervoor 1 tortilla neer als basis. Smeer hier met een ruimte van 1 cm tot de rand de bonenpasta op. Voeg vervolgens naar smaak de zure room, jalapeño’s, salsa en de kaas binnen dit vlak toe. Let op dat het niet te hoog wordt want nu moet je de tweede tortilla hier weer bovenop plaatsen. Zorg dat de randen samen gedrukt worden. Afhankelijk van je tortilla’s kost dit veel of weinig moeite. Maak al je tortilla’s op deze manier klaar.

Leg de tortilla’s op de kamado

Leg zoveel tortilla’s op de skillet als je kwijt kan. Gebruik bij voorkeur geen ribbelpan, daar wordt de tortilla minder mooi van. Sluit de deksel en controleer na 3-4 minuten de onderkant van de tortilla’s. Het is de bedoeling dat elke zijde mooi goudbruin wordt. Draai ze na het gewenste resultaat om. Zelf gebruikte ik daar een brede ‘schraper’ voor zodat de gehele tortilla goed ondersteund wordt en er niks uit kan vallen. Sluit de deksel weer en controleer wederom na 3-4 minuten het resultaat.

Serveren

Snijd de tortilla’s in twee of vier gelijke stukken en serveer deze met het restant van de salsa en zure room. Op die manier kan je naar smaak nog extra frisse ingrediënten toevoegen.

Fun fact: Wist je al dat het keramiek van de Big Green Egg uit Mexico komt?
Quesadillas van de Big Green Egg (Meatcave)

Quesadillas van de Big Green Egg (Van de Leur)