Het was een bewogen tijd tijdens de coronasluiting maar wat ons betreft heeft het positief uitgepakt: een hechter team, innovatie/uitbreiding van ons concept en een restaurant klaar voor de toekomst. Een vraag die we intussen veel kregen: “waarom gaan jullie voor de aanduiding ‘plantaardig’ en niet ‘vegetarisch’?” Met deze blog delen we onze visie op dit onderwerp.

Vegetarisch eten versus vleesvervangers

In onze ogen draait een vegetarisch recept of de context van het woord vegetarisch nog te vaak om een  wat ons betreft achterhaald doel: het vervangen van vlees. Denk aan het vervangen van de kipsaté voor een product van de Vegetarische Slager met een gelijksoortige naam. Of het vervangen van gehakt in een Italiaans gerecht door bonen. Laten we vooropstellen: hier is niks mis mee. Maar het heeft voor ons als restaurant op die manier geen culinaire of toegevoegde waarde. Bij Van de Leur is het doel van een vegetarisch gerecht: “niet vervangen maar creëren”.

Prachtige groentes en seizoensproducten vormen gerechten op zich

Het zijn nou juist de groentes en plantaardige producten an sich die een perfecte basis vormen voor een heerlijk gerecht. De focus ligt bij het begin al op de smaakbeleving van het gerecht in combinatie met voedingsfactor. Er is geen moment waarop er een vergelijking plaats hoeft te vinden met vis of vlees. Het gerecht draagt zichzelf en is uniek lekker op zijn eigen manier. Door bij al onze gerechten de Big Green Egg als vaste basis te hebben, is het extra leuk om de pracht en de verschillen van alle soorten ingrediënten te laten proeven.

Bij Van de Leur is een vegetarisch gerecht er dan ook eentje die het ‘dieetgericht werken’ overstijgt. Het is geen sluitstuk. Het is geen ‘moetje’. Het is een stukje van onze keuken waar we minstens zo trots op zijn als op onze vlees- en visgerechten en toont aan dat het tijd is met meer trots over deze categorie te spreken.

Waarom dan niet vegan?

Bij onze plantaardige gerechten maken wij soms gebruik van dierlijke producten zoals room en het is dus goed mogelijk om het plantaardige menu volledig veganistisch te maken door deze producten te vervangen. Ons uitgangspunt is duurzaamheid en niet het uitsluiten van een specifieke voedingscategorie omdat wij geloven dat uitsluiting niet per definitie duurzaamheid oplevert. Van groentes tot water en vlees zijn er immers voorbeelden van producten die wél duurzaam zijn of helemaal niét duurzaam zijn. We willen dat onze gasten ook na 10 gangen vis, vlees en plantaardig met een goed gevoel weer aan huis gaan.

Volledig plantaardig menu?

Het menu bij Van de Leur wisselt maandelijks en er is altijd de mogelijkheid om tot 4 gangen volledig plantaardig/vegetarisch te dineren.