Chefkok Robert Lobensteijn (Van de Leur Den Haag) had voor het Paasweekend een mooi dessert bedacht. Nu wij door de coronacrisis deze niet zelf  kunnen serveren, delen we graag het recept zodat jullie er zelf mee aan de slag kunnen dit weekend. De Pecantaart van de Big Green Egg!

Bereidingstijd: circa 55 minuten

Ingrediënten voor de bodem
 • 250g bloem (wij gebruiken tarwebloem) + een beetje extra voor uitrollen
 • 25g ongezouten roomboter (in blokjes op kamertemperatuur)
 • 1 ei (losgeklopt) (M)
Ingrediënten voor de vulling
 • 4 eetlepels ongezouten roomboter
 • 100g suikerstroop
 • 4 eieren (M)
 • 175g rietsuiker
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 6 eetlepels van je favoriete whiskey of bourbon
 • 500g pecannoten (ongebrand en ongezouten)
 • Optioneel: 50g uitgebakken spekblokjes (van een eerlijke leverancier)
Ingrediënten/benodigdheden voor bereiding op Big Green Egg (of andere kamado)
Prepareer de Big Green Egg/verwarm de oven voor

De unieke smaak van dit recept ontstaat door het met rookhout op je kamado te bereiden. Maar ook uit de reguliere oven zal het resultaat een verwennerij worden. Net als ieder recept kan je dit natuurlijk op elke kamado maken, of je nu een Kamado Joe, Black Bastard of een Primo hebt. Besef wel dat bij Pasen natuurlijk eieren horen, dus ook een Big Green Egg 😉

Verwarm je oven voor op  160 graden (hetelucht) met het draadrooster laag in de oven, haal de overige accessoires uit je oven. Voor de Kamado steek je in het midden het houtskool aan. Laat de kamado met het hitteschild erin op een (dome)temperatuur van 150 graden komen. Laat het rooster nog even uit de Kamado, daardoor is het straks makkelijker. Zorg dat tijdens je overige voorbereidingen je kamado niet te heet wordt.

Maak eerst de basis voor de vulling

Doe de boter en stroop samen in een pannetje en laat het op lage temperatuur (op je fornuis) samen smelten. Roer goed en laat het resultaat vervolgens afkoelen.

Het deeg

Bekleed de bodem van een bakblik met bakpapier. Meng alle ingrediënten van het deeg. Om het makkelijk te maken kan je een keukenmachine met deeghaak gebruiken. Rol het deeg vervolgens uit en bekleed de binnenzijde van een taartvorm/bakblik.

De vulling afmaken

Mix de eieren en het suiker in een grote kom en voeg daarna je gesmolten boter met de stroop toe. Roer goed en voeg tot slot nog je whiskey (of bourbon) en kaneel toe. Mix alles goed. Pak het bakblik met het deeg en doe hier vervolgens alle pecannoten in. Verspreid de noten goed. Voeg eventueel de uitgebakken spekblokjes toe. Tot slot is het tijd om de vulling in de taart te gieten. Zorg dat alles gelijk verdeeld is over de bodem.

Bakken en genieten

Voor het ultieme Van de Leur resultaat is het nu tijd om het hitteschild uit je Kamado te nemen en een handje van de Pecan rooksnippers toe te voegen aan de gloeiende kern. Let op: maak je snippers niet eerst nat, dat geeft ongewenst stoom. Plaats hierna direct het hitteschild terug en plaats je Pecantaart op het draadrooster. Houd de Kamado tussen de 150 en 160 graden.

In de oven is het niet aan te raden rookhout toe te voegen, dus plaats simpelweg de taart op het draadrooster.

De taart is klaar als de inhoud stevig is geworden. Dit is meestal na 35 tot 45 minuten.

Vragen of recept verzoeken?

We hopen dat jullie zo een lekkere toevoeging uit jullie Big Green Egg hebben voor de aanstaande Paasbrunch of als dessert voor een mooi Paasdiner. Zolang we nog niet open kunnen zoals normaal zullen we extra aandacht schenken aan blogs. Heb je een suggestie voor een onderwerp aangaande Kamado’s of bereidingen? Mail dan even naar rotterdam@vandeleur.nl.

Foto: Foodiesmagazine.nl